NIEUW - Een nieuw beeld in het park - Tomorrow's Man door Catherine François - 2009 EA 3/4

8/2/2020

Alles is voortdurend en oneindig in beweging, wanneer de energieën in balans zijn - zoals het leven”, dat is de boodschap die kunstenares Catherine François wil meegeven.

Met haar « Tomorrow’s Man » laat de beeldhouwster zien hoe het evenwicht tussen de mens en de natuur verloren gaat, en het leven op aarde vergankelijk en broos wordt - vooral voor de mens”.

Sinds 2009, toen haar werk in Knokke voor het eerst aan het grote publiek werd tentoongesteld, keert deze boodschap steeds weer terug in haar werk.

Het beeld staat nederig voorovergebogen met het gezicht naar de zee en de rug naar de mensheid gericht, met gaten doorboord en zich overgevend aan het krachtige geweld van de golven.

Hoe lang kan hij de golven weerstaan?

Ze hoopt dat deze broze man meer verantwoordelijkheidszin en milieubewustzijn bij de mens zal oproepen.

Tijdens een wandeling op het domein van het Kasteel Ooidonk maakt u kennis met “Tomorrow’s Man”, het derde kunstwerk van Catherine François.

Voorovergebogen over het water van de kasteelgracht, met de blik gericht op het renaissancekasteel, toont deze man zijn nederigheid ten aanzien van dit grootse kasteel dat de tand des tijds heeft doorstaan en nog niets van zijn vroegere pracht en praal verloren heeft.

De confrontatie tussen de broosheid van de mensheid die dit beeld, doorboord met gaten, symboliseert, en de traditie en geschiedenis van deze symbolische plek maakt bij de kasteelheer en kasteelvrouw nog steeds een diepe indruk.

De kunstenares vraagt zich af of het niet beter is haar gedachten en haar werkwijze onuitgesproken te laten en de mensen zelf, op hun eigen manier, op ontdekking te laten gaan.

Misschien is die boodschap die achter mijn werk schuilt, minder belangrijk dan wat anderen in mijn werk zien? Tenslotte reist iedereen in zijn eigen verbeelding”.

NIEUW - De tuinen van Ooidonk

31/8/2019

De tuinen van Ooidonk – niet te missen!

Ontdek de Franse tuinen van kasteel Ooidonk, heraangelegd door een gerenommeerd Belgisch architect.

Rond de fontein wisselen rozenstruiken, grassen en hagen van verschillende hoogtes elkaar af en vormen samen een boeiend patroon. Er werd gezocht naar het perfecte evenwicht tussen de verticale beweging van de waterstraal en de doorkijkjes die nu eens het kasteel, dan weer de bossen tonen.

De bezoeker kan zich naar believen laten betoveren door beeldhouwwerken uit verschillende periodes en met uiteenlopende thema’s.

De vier hoeken van de waterpartij van het centrale terras worden omzoomd door ‘de 4 seizoenen’.

Tussen de ritselende grasstruiken kijken twee moderne beelden elkaar aan: ‘de man met de hoed’ van Jean-Michel Folon en ‘het opstijgen’ van Olivier Strebelle. Het zijn telkens werken van Belgische kunstenaars.

Bij het verlaten van de Franse tuin, ga je richting serre, waar je mag binnengaan. Onderweg sta je oog in oog met ‘Odino’, een beeld van de Belgische kunstenares Mieja D’hondt. Dit uniek en aantrekkelijk beeld gemaakt met de verloren wastechniek, heeft als thema de moederlijke bescherming: een moeder kijkt toe hoe haar zoon opstijgt.

Ga verder, wandel rond, droom, bekijk de natuur met nieuwe ogen, voel de wind die vrolijk ritselt in de bladeren van de bomen uit de omgeving. Bewonder de weerspiegeling van het kasteel in de omwalling… Adem, voel je herleven en wees gewoon gelukkig hier te zijn… dit alles dankzij de betovering van Ooidonk.

De tuin van het kasteel Ooidonk is echt een bezoekje waard !

14/8/2017

Er is een nieuwe tuinman die zeer gedreven is en de tuin ligt er prachtig bij. De gerenoveerde serre mag nu ook binnen bezocht worden. Er staan verse kruiden en groenten in voor de bewoners van het kasteel.

Een echte biologische touch’ en een huis voor vele vlinders en insecten !

Op het terras achteraan het kasteel staat er nu ook een prachtig kunstwerk : “L’Homme au Chapeau” (De man met de hoed) van de Belgische en beroemde kunstenaar Jean-Michel Folon.

Altijd welkom in het park van het kasteel Ooidonk van 9u30 tot 18u, gedurende het hele jaar.
Alleen gesloten op maandag, en dinsdagvoormiddag.

Kasteel Ooidonk - Deinze, Augustus 2017

Royalty

27/9/2016

Birgit krijgt een exclusieve rondleiding in kasteel Ooidonk van kasteelheer graaf Henry ‘t Kint de Roodenbeke. Het is gebouwd in de 16e eeuw. Er zijn meer dan honderd kamers waarvan vijfentwintig slaapkamers. Het landgoed is tweehonderd hectare groot.

Royalty: bekijk de video

Kasteel Ooidonk in 'De Seminarieplanner' van De Standaard!

Kasteelheren van Ooidonk.

2/6/2014

“150 jaar kasteelheren van Ooidonk – Een familiekroniek”

Het boek dat de kroon zet op de 150 jaar aanwezigheid van de familie t’Kint de Roodenbeke in het Kasteel Ooidonk verschijnt in juni 2014 bij Uitgeverij Snoeck.

Zes generaties hebben de fakkel doorgegeven van deze woning met haar buitengewoon historisch en artistiek verleden : het Kasteel Ooidonk. Opmerkelijke anekdotes, nooit gepubliceerde foto’s en doorleefde herinneringen vullen de bladzijden van dit unieke boek.

Te koop in alle boekhandels van Deinze en in het Kasteel Ooidonk – Verkoopprijs : 28 euro incl. btw.